SENASTE NYTT

16. okt, 2022

Lyckad utflykt med buss

Äntligen, efter tre år, kunde medlemmarna i Östergötlands Idrottshistoriska Sällskap samlas och göra en utflykt med buss till olika platser i vårt vackra län.

Totalt 45 medlemmar hade hörsammat inbjudan och samlingen skedde som vanligt vid museet i Vidingsjö. Därifrån tog oss Wärnelius Buss oss till Väderstadsverken, vilket definitivt är ett av landets bäst expanderande företag.

Vi fick morgonfika, en utomordentlig företagspresentation av Per Andersson, mångårig arbetare på Väderstadverken, och så tog vi en liten sväng till där allt började 1962, d v s bonden Rune Starks lilla verkstad där Väderstadsbon och medlemmen Lars Carlsson berättade lite.

Lasse, som är uppväxt i Väderstad, berättade sedan väldigt entusiastiskt om sin hemort innan bussen tog oss till Naturum vid Tåkern. Där mottogs vi av två guider, som både bjöd oss på filmvisning och berättade med egna ord om fågellivet i den vackra sjön.

Därefter fortsatte resan åter mot Väderstad men nu till idrottsklubbens lokal där vi bjöds på en underbar lunch tillagad hos Väderstad Centralkrog. Efter kaffet passade Lasse Carlsson sedan även på att berätta om Väderstad IK:s verksamhet, där han varit medlem i 44 år.

Från Väderstad tog vi oss sedan mot Mjölby där det först blev ett besök hos curlingklubben där Birgitta Andersson och Mattias Moberg berättade curlingens historia samt om den verksamhet som Mjölby bedriver i dag i den egna hallen. Så sent som 2020 blev man svenska mästare både för juniorer och seniorer i mixedcurling.

Vägg i vägg med curlinghallen ligger ishockeyhallen där Frans Svensson tog emot oss och berättade om verksamheten. År 2000 blev Mjölby Hockey en egen klubb, innan dess hade verksamheten varit under Mjölby Södras flagg. I dag håller man till i division 2 men målet är att ta klivet uppåt i seriesystemet inom ett par år.

- Den trupp vi har i dag känns väldigt stark, avslöjade Frans som sitter med i styrelsen och framförallt jobbar med klubbens sponsring, vilken drar in cirka en miljon kronor varje år.

Kenneth Thapper